Vacatures in het Actuariaat
Niels Kortleve

ALM: kijk naar het model, kijk naar de uitkomsten en bevraag de logica.

Interview met Niels Kortleve - Innovator

De pensioen- en beleggingsindustrie kijken terug op een turbulent decennium. De krediet crisis, het barsten van de internetzeepbel en de schuldenproblematiek in de eurolanden zorgden voor snel op elkaar volgende crises in de financiële markten. De diversificatie van een strategische beleggingsmix werd hierbij grondig getest. Dalende rentes, tegenvallende beleggingsresultaten en mondiale crises benadrukken het belang van een grondige kennis van de complexe materie achter het strategische beleggingsraamwerk. ALM evolueert in dit licht.

ALM is een proces met meerdere deelnemers (bestuur/directie, ALM'ers en beleggers). Zij maken aannames over markten en verplichtingen, kijken naar scenario's en uitkomsten en maken gezamenlijk een afweging. Uiteindelijk wegen bestuurders en management, beleggers en actuarissen tegengestelde belangen van meer rendement en risico's af.

Bij die afweging tussen rendement en risico kijkt men naar de gevolgen voor uitkeringen en premies. Hoe je beide weegt verschilt van partij tot partij en hangt sterk af van de risicohouding. Zo is voor verzekeraars risico nog belangrijker dan voor pensioenfondsen, bij insolvabiliteit dreigt direct faillissement.

ALM'ers moeten goed kijken naar de plausibiliteit van de aannames en naar de gevoeligheden. Risicomanagement sec kijkt meer naar de uitvoering en het beleggingsrisico. We moeten dus op verschillende niveaus naar risico's kijken. Een goede ALM-studie anticipeert op mogelijke risico's en doet gevoeligheidsanalyses. Ik zie een duidelijk verschil met 2-3 jaar geleden in hoe we nu, na de kredietcrisis, naar het hele ALM-proces kijken. We maken meer en andere analyses en wegen zaken anders en kijken nog meer naar de gevolgen voor stakeholders. Het ALM-model, vaak vooral gebaseerd op historische data, geeft immers nooit de gehele werkelijkheid weer. Daarom moet je er boven blijven hangen: kijk naar het model, kijk naar de uitkomsten en bevraag de logica van de uitkomsten. Het interpreteren en begrijpen van die uitkomsten door mensen blijft zeer belangrijk.

In mijn werk (innovatie) gaat het vaak om zaken simpeler te maken. Interessante boeken op dit terrein zijn 'The Paradox of Choice: Why More is Less' van Barry Schwartz en 'Nudge' van Richard Thaler en Cass Sunstein. Mensen zijn niet rationeel en we moeten onze tekortkomingen meenemen in onze besluitvorming.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 22-2-2012
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.info is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956