Vacatures in het Actuariaat
Paul Disse

Een goede analyse van de Solvency II rapportages vormt de basis voor goed ondernemerschap

Interview met Paul Disse - Manager Balance Sheet Management Nationale-Nederlanden, Schade & Inkomen

Solvency II biedt verzekeraars een goed raamwerk om de beheersing van risico’s te verbeteren, betere risicogewogen keuzes te maken en daarmee efficiënter gebruik te maken van het kapitaal. Dit met als doel om te voorkomen dat verzekeraars in de problemen raken.

‘De invoering van Solvency II is een hele klus geweest. In eerste instantie lag daarbij de nadruk natuurlijk op compliance. Je wilt graag aan de regelgeving voldoen en voorkomen dat je door DNB wordt aangesproken op een foutieve bepaling van het vereiste kapitaal. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is Solvency een denk- en werkwijze geworden die helpt de bedrijfsvoering te verbeteren. Hoe succesvol je daarin bent staat of valt met de analyse van berekeningen en het opstellen van de rapportages. Een uitdaging waar ons team graag de verantwoordelijkheid voor neemt.’

Paul Disse is Manager Balance Sheet Management Nationale-Nederlanden, Schade & Inkomen. ‘Elk kwartaal rapporteren we over de ontwikkeling van de beleggingsportefeuille van NN Schade en de risico’s die daaraan gerelateerd zijn. Als risico expert moeten wij die ontwikkelingen duiden en verklaren en het management aanbevelingen doen voor het te voeren beleid. Zie je bijvoorbeeld dat het renterisico per kwartaal sterk fluctueert, dan bedenk je maatregelen om die volatiliteit eruit te halen. Bijvoorbeeld door het aankoopbeleid van obligaties aan te passen of de inzet van derivaten te wijzigen.

ALCO
‘Als Risk Specialist Solvency overzie je de gehele balans en je begrijpt hoe de voorzieningen actuarieel tot stand komen. Je discussieert bijvoorbeeld met het Actuariaat over de ‘best estimates’ en de Non- Market risk kapitalen en je hebt contact met NN Group over het interne model. Je begrijpt hoe het Interne Model werkt, welke scenario’s er gebruikt worden etc. en je test de aanpassingen op het model. Want alleen jij kunt beoordelen of uitkomsten van het model reëel en verklaarbaar zijn.

Je overziet niet alleen de hele balans maar bent ook de verbindende factor tussen alle partijen. Alleen door die samenwerking te realiseren ben je in staat scherpe analyses te maken. Analyses waarmee je onze CFO en het ALCO (Asset Liability Committee) voedt en daarmee bijdraagt aan het ondernemerschap van NN Schade.’

Risk Specialist Solvency
Wil jij altijd precies weten hoe het zit en ben je niet bang om daarop door te vragen, dan kom ik graag met je in contact. Ik zoek namelijk versterking van mijn team met een risk professional die graag de samenwerking zoekt, scherp is in zijn analyses en daarvoor verantwoordelijkheid durft te nemen.

Lees meer over de rol van Risk Specialist Solvency

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 3-3-2020
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.info is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956