vergrootglas
Vacatures in het Actuariaat
Reinier Roosen

Innovatie binnen het vak van de Actuaris

Interview met Reinier Roosen - Initiator van Actuarieel Podium en directeur FTE Actuarieel

Dit jaar worden Actuarisdag en de Actuaris van het Jaar Prijs voor de 5e keer georganiseerd. Actuaris.info was er bij in 2011 toen de dag voor het eerst plaatsvond in een wat donker en klein zaaltje in Nieuwegein. De dag heeft inmiddels een vaste plek op de kalender van honderden actuarieel professionals gekregen. Reden voor ons om in gesprek te gaan met de initiator van Actuarieel Podium, Reinier Roosen.

Waarom ben je gestart met Actuarisdag en de Actuaris van het Jaar Prijs?
We zijn gestart met deze initiatieven omdat we aandacht wilden vragen voor de actuariële beroepsgroep. Toen ik in 2010 intensief met actuarissen ging werken kwam ik er steeds meer achter hoe ongelooflijke belangrijk hun rol is. Actuarissen vervullen een sleutelrol in de ontwikkeling naar een duurzame financiële sector. Tegelijkertijd weten zeer weinig mensen wat een actuaris nu eigenlijk precies doet. Actuarissen worden niet echt erkend voor het belangrijke werk dat ze doen. Deze tegenstelling inspireerde mij om te streven de maatschappelijke relevantie en zichtbaarheid van Actuarissen te vergroten. De Actuarisdag, Actuaris van het Jaar Prijs en het Actuarieel Podium zijn uiteindelijk de initiatieven geworden achter die ambitie.

En het levert naamsbekendheid op…
Dat klopt. Ik vind dat je daar ook niet kinderachtig over hoeft te doen. Actuarisdag wordt elk jaar gesteund door inmiddels vele partners en sponsors. Zonder hen was er geen Actuarisdag. Zij maken de dag mogelijk. In ruil daarvoor zijn ze zichtbaar.

Had je verwacht dat het zo’n succes zou worden?
Niet echt. Ik was zelf wel vanaf het begin af aan overtuigd dat dit goed zou zijn voor de beroepsgroep en dat het uit zou kunnen groeien tot iets moois. Dat het zo’n impact zou hebben qua aantallen mensen en aandacht die het krijgt, had ik niet verwacht. We hebben ontzettend veel te danken aan een aantal mensen - zoals Anno Bousema en Jan Donselaar - die vanaf het begin af aan volmondig ja hebben gezegd tegen het idee en die hun netwerk en ervaring hebben ingebracht om het tot een succes te maken en het verder vorm te geven. Inmiddels is er een fantastische groep mensen ontstaan die de initiatieven een warm hart toedraagt en mij gevraagd en ongevraagd adviseert, wat ontzettend veel energie geeft.

Wat wil je de komende jaren bereiken met Actuarieel Podium?
De komende jaren willen we ons verder richten op de innovatie en het vak van actuaris. Het vak verandert momenteel razendsnel. Actuarissen hebben ook buiten de verzekeringsbranche of pensioenhoek veel te bieden. Maar dan moet je ook wel breder zichtbaar zijn dan alleen daar. De laatste tijd zie je dat de presentaties die op Actuarisdag worden gegeven en de gekozen thema’s heel sterk op het vlak van vaardigheden en competenties liggen. Dat vind ik een mooie ontwikkeling en volgens mij brengen we daarmee ook iets waar de beroepsgroep behoefte aan heeft. Dat zie ik ook dagelijks in de detachering van actuarissen waarin ik werkzaam ben: vaardigheden zijn minstens zo belangrijk voor het slagen van een project als kennis.

De komende tijd willen we naast Actuarisdag zelf ook meer gerichte workshops en masterclasses gaan geven die op competenties en vaardigheden zijn gericht. “Met Leiderschap; Leiding geven en leiding nemen door actuarieel professionals” hebben we dit jaar denk ik weer een heel mooi thema te pakken.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 18-7-2016
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.info is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp