Vacatures in het Actuariaat
Ted van der Aalst

Pure waarheidsvinding is niet langer het ultieme doel

Interview met Ted van der Aalst - Manager FRM, KPMG

In november ontving Ted van der Aalst de Johan de Witt scriptieprijs 2018 voor zijn scriptie ‘A network approach to interrelated insurance risk’, waarin hij de modelleerbaarheid van cyberaanvallen en de gevolgen die dat heeft voor de verzekering van cyberrisico’s onderzoekt. Ted studeerde wis- en natuurkunde, promoveerde en verruilde 6 jaar geleden de wetenschappelijke wereld voor KPMG. Een talent gewonnen voor het actuariële vakgebied.

‘Concrete aanleiding om een streep te zetten door mijn wetenschappelijke carrière, was de noodzaak om een aantal jaren in het buitenland te werken. Dat paste op dat moment niet. Daarnaast sluimerde al langer de behoefte om praktischer bezig te zijn en bij te dragen aan maatschappelijke problemen. In mijn zoektocht naar een alternatief kwam ik uit bij de financiële sector. Ook hier wordt veel gebruik gemaakt van modellen, om risico’s te beheersen, gedrag te voorspellen of welvaart te creëren. Geen wiskundige modellen die de werkelijkheid trachten vast te leggen van een stabiele natuur, maar modellen die de werkelijkheid beheersbaar maken gegeven het onvoorspelbare gedrag van de mens. Hierbij is pure waarheidsvinding middels modellering niet langer het ultieme doel, maar gaat het om de effectiviteit van een model, door de impact van aannames en beperkingen te doorgronden. Daar ligt de uitdaging.’

Cyberrisico
‘Na een brede oriëntatiefase binnen KPMG, heb ik mij toegespitst op de verzekeringssector en enige tijd geleden trok het verzekeren van cyberrisico’s mijn aandacht. Dit is niet alleen maatschappelijk van belang maar bovendien een mega kans voor de branche. Maar hoe prijs je een dergelijk product en beperk je de risico’s voor de verzekeraar? In het kader van mijn studie Actuariële Wetenschappen een prachtig afstudeeronderwerp waarin ik academisch weer eens helemaal los kon gaan.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een autoverzekering zijn de risico’s verbonden aan automatisering en digitalisering heel veranderlijk en bovendien onderling verbonden. Zeker waar het cybercrime betreft worden voortdurend nieuwe virussen, aanvallen, hacks of andere oplichtingspraktijken bedacht en losgelaten in de mondiaal verbonden digitale wereld. Daarbij is er erg weinig data beschikbaar om de risico’s beter te begrijpen en te prijzen. Om voor dat probleem een oplossing te vinden heb ik onderzocht of netwerktheorie voor cyberrisico’s een aanvulling kan zijn op de traditionele actuariële toolkit.

De theoretische basis daarvoor heb ik aangetoond (ga naar de presentatie). De vertaalslag naar de praktijk verwerken we nu in onze dienstverlening aan klanten. Maar weer eens het bewijs dat persoonlijke en zakelijke ontwikkeling heel goed hand in hand kunnen gaan.’

Lees meer over de rol van Consultant Financial Risk Management

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 04 februari 2019
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.info is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956