Vacatures in het Actuariaat
Helen Stijnen

Wat betekent het om een digitale Actuaris te zijn?

Interview met Helen Stijnen - Partner Financial Risk Management KPMG

‘Als risico´s (te) groot zijn, wil je ze als individu of organisatie graag met anderen delen. Dat is een oeroud principe en het bestaansrecht van verzekeraars. Dat zal nooit veranderen. Wel de manier waarop je hieraan tegemoet komt. De veranderende klantwens (zelf aan de knoppen zitten), nieuwe wet- en regelgeving (Solvency II, IFRS 17) en technologische mogelijkheden (insuretech, blockchain), zijn de drivers onder de transformatie van de branche. Onontkoombaar. Je ziet wel dat deze transformatie zich minder snel uitrolt dan verwacht. Dat biedt bestaande verzekeraars de ruimte om zich aan te passen. Daar helpen wij bij. Een ontzettend boeiend proces dat ik mijn werk mag noemen.’

Transformatie
Helen Stijnen is partner Financial Risk Management bij KPMG. ‘We helpen niet alleen onze klanten te veranderen, maar zijn ook gedwongen onszelf continue aan te passen in deze transformatiefase. Eerst en vooral is het belangrijk de samenwerking te zoeken over de grenzen van je eigen vakgebied heen. Dat is een cultuuromslag die we KPMG-breed hebben ingezet.
Wij helpen onze klanten bijvoorbeeld om het proces van het vaststellen van de schadevoorziening te automatiseren. Hoe ervaringsdeskundig je als Actuaris ook mag zijn, als je kwaliteitslagen wilt maken in dit proces zul je moeten samenwerken met datawetenschappers, software ontwikkelaars, IT’ers, etc. Die knowhow hebben we in huis en stellen we voor elkaar open. Geen eilanden, maar samen optrekken om de eigen organisatie en die van de klant te versterken.’

Digitale Actuaris
‘Wat het betekent om een digitale Actuaris te zijn? Als Actuaris zijn we van nature goed met cijfers en data. Het verschil gaan we maken als we met creatieve oplossingen weten te komen die voorbij gaan aan de grenzen van het traditionele. Die creativiteit zit in ons en KPMG doet er alles aan om die naar boven te halen. Prachtige projecten in dat kader zijn bijvoorbeeld oplossingen die wij bedacht hebben om met behulp van data-analyse verzekeringsfraude te bestrijden. Daarbij zijn we niet gestopt bij het blootleggen van correlaties uit de portefeuille die een verhoogd risico op fraude aantonen. Met behulp van machine learning technieken hebben we een systeem ontwikkeld dat op een zelflerende manier nieuwe patronen van potentieel frauduleuze claims kan identificeren.

Andere voorbeelden zijn tools die we ontwikkeld hebben voor pricing of IFRS 17. Loop je bij ons in het veld aan tegen knelpunten waarvan je denkt dat kan anders en beter, dan faciliteren we zo’n idee. Tijd en budget wordt vrijgemaakt om het verder uit te werken. Stel jij je graag open voor samenwerking met andere disciplines en heb je de ambitie om je breed te ontwikkelen, dan komen we graag met je in gesprek.

Lees meer over de mogelijkheden binnen KPMG

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 6-11-2018
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.info is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956