Vacatures in het Actuariaat
Anno Bousema

Actuaris in 2020 onzichtbaar?

Interview met Anno Bousema - partner Financial Assets Actuarial Executive Search

In mijn tijd als directeur van het Actuarieel  Genootschap en Actuarieel Instituut heb ik vele bestuursvoorzitters meegemaakt. Een van hen was weliswaar bevlogen, maar tegelijkertijd erg somber over de overlevingskansen van de beroepsgroep. Hij voorspelde destijds dat  Actuarissen AG  anno 2020 als zodanig niet meer herkenbaar zouden opereren in de financiële markten.  Hun werk zou door nog slimmere quants, andere beroepsgroepen en door de onbegrensde  IT-mogelijkheden overgenomen zijn.  Of hij gelijk gaat krijgen moet nog blijken, duidelijk is wel dat de actuaris in 2015 nog steeds een herkenbare rol als financieel professional vervult in de Nederlandse  en zeker ook in de internationale financiële industrie. Geen reden voor ongerustheid dus? Ik denk stellig van niet, want de steeds veranderende situatie bij verzekeraars, pensioenfondsen en ook binnen de consultancy-organisaties, waar de meeste actuarissen hun brood verdienen, vraagt een groot aanpassingsvermogen van de actuariële ambachtsman en -vrouw.  Geen tijd om achterover te leunen,  maar alle hens aan dek. Rol en profiel veranderen constant met de markt mee; actuarissen die stil blijven zitten zijn kansloos op de arbeidsmarkt.  Welke kant moet het op? Het gewenste profiel dat wij zien bij de opdrachtgevers die wij bedienen (verzekeraars, pensioenfondsen, adviesorganisaties en toezichthouders), kent onder meer deze kenmerken:              

  • Voorbij de getallen kijken (beyond the numbers), uitkomsten valideren, vertaling naar strategie en beleid.
  • Zoek, leer en experimenteer, durf veranderingen  aan, zoek ze op. 
  • Buiten de gebaande paden gaan, out of the box, nieuwe speelvelden betreden: vervoer, energie, grote overheidsprojecten, etc. (wider fields.)
  • Proactieve instelling, verbinding kunnen leggen, in staat de behoeften van de klanten te identificeren en vertalen naar oplossingen.
  • Actieve netwerker, zoek diverse verbindingen met je omgeving.
  • Zichtbaarheid, in staat om de visie uit te dragen (bijeenkomsten, seminars, publicaties ).

Voor het maken van de switch naar het nieuwe beroepsprofiel is de individuele actuaris persoonlijk verantwoordelijk . Uiteraard zullen ook initiatieven van de werkgever en de beroepsvereniging een rol spelen. Maar de ontwikkeling  van de gevraagde competenties en expertise is en blijft vooral een zaak van de actuarieel professional zelf. Wij zijn positief en zien al veel actuarissen de transitie maken, hun vleugels uitslaan en in zichzelf investeren en daarmee hun onschatbare waarde en zichtbaarheid vergroten, ook in 2020!

Financial Assets organiseert regelmatig events gericht op de ontwikkeling van actuarieel en riskprofessionals, zie ons volgende event  www.financialassets.nl/nl/nieuws/kijk-mee-met-financial-assets.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 29-6-2015
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.info is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956