Vacatures in het Actuariaat
Anno Bousema

Stijgende werkloosheid actuarieel professionals

Interview met Anno Bousema - partner Financial Assets Actuarial Executive Search

Gouden jaren voorbij
Gedurende de lange (en aangename) periode die ik tussen actuarieel professionals verkeer -en dat is vanaf 1994- was het vinden van een passende en interessante baan voor actuarissen en actuarieel analisten geen enkel probleem. Zo volstond in de jaren 90 van de vorige eeuw een kort gesprekje met een potentiele werkgever vaak al, en ging de aspirant-werknemer als hij of zij de baan ook zag zitten huiswaarts met een arbeidscontract op zak. Aan vacante posities voor actuarieel professionals toen geen gebrek, er werd van alle kanten aan de mensen getrokken, vaak al vanaf de collegebanken van de UvA. Dat weerspiegelde zich ook wereldwijd: door het tekort aan actuarieel geschoolden was de vraag veel groter dan het aanbod. In 2008 waren er wereldwijd zo ongeveer 50-60 duizend full qualified actuaries, terwijl de vraag op 100.000 werd geschat. Steevast stond ook het beroep van ‘actuary’ in de rating top 250 jobs in de US in de top 3, zelfs vaak op nummer 1, en een van de variabelen was baanzekerheid. Die tijden zijn voor de Nederlandse situatie snel aan het veranderen….

Zonder baan
De situatie op de arbeidsmarkt van actuarissen in Nederland verandert ingrijpend. Wij merken in onze praktijk dat steeds meer actuarieel professionals hun baan verliezen en moeilijk weer aan de slag komen. Door de marktontwikkelingen die de laatste 2 á 3 jaar sterk doorzetten, denk aan de krimpende levensverzekerings- en pensioenmarkten, consolidaties, merges en de opkomst van fintech, verdwijnen er voorheen rotsvast geachte posities. Waar tot begin 2000 de leven- en pensioenactuarissen de boventoon voerden, loopt de vraag naar deze specialisten nu substantieel terug. De enorme impuls die Solvency II de inzet van actuarissen gaf zwakt na de invoering in 2016 af. Reorganisaties en afslankrondes volgen elkaar in rap tempo op bij in deze markten opererende organisaties. Ook de verandering in de behoefte van de werkgevers, die andere profielen vragen, leidt tot verlies van werkgelegenheid. Het betreden van het actuariële en risk domein door andere professionals eist tevens zijn tol.

Het zwaarst worden in onze observatie de actuarieel professionals getroffen die zich niet voldoende hebben aangepast aan de veranderende vraag uit de markt, zij die zijn blijven stilstaan, en dat zijn zeker niet alleen 50-plussers. Door hun luxe arbeidsmarktpositie is het te lang goed gegaan, nieuwe ontwikkelingen werden onvoldoende gevolgd, er is door deze groep onvoldoende of niet in competenties en vaardigheden geïnvesteerd om bij te blijven en zich te blijven ontwikkelen.

Al 5 tot 10 % actuarieel professionals werkloos
Op basis van onze ervaringen en marktkennis, wij kennen de meeste actuarieel en risk specialisten persoonlijk en volgen hen al jaren, schatten wij in dat er op dit moment van de actuarieel geschoolden (Actuarissen AG, Actuarieel Analisten AG en Actuarieel Rekenaars) tussen de 5 en 10% werkloos is. Tot deze groep behoren zij die een vaste baan verloren hebben, maar ook -en dat is verborgen werkloosheid- ook zzp-ers, die geen of maar zeer beperkt opdrachten kunnen verwerven.

Geen toekomst?
Betekenen deze ontwikkelingen dat er geen toekomst meer is voor actuarieel professionals? De aloude regel geldt ook hier: aan goede mensen is altijd een tekort, en zeker aan kwantitatief talent. Wij merken dat de professionals die zich aanpassen aan de bewegende en veranderende vraag uit markt, die blijvend in zichzelf investeren (jobroulatie, periodieke wisseling van werkgever, opleidingen, trainingen, PE), traditionele grenzen durven te overschrijden en alert zijn op kansen, absoluut interessant blijven voor werkgevers, zowel voor permanente als tijdelijke posities. Je baan behouden of een nieuwe verwerven gaat dus niet meer vanzelf zoals tot voor 5 jaar. Alle hens aan dek dus voor de actuarieel professional en de actuariële beroepsgroep.

Anno Bousema
is partner bij Financial Assets Actuarial Executive Search in Amsterdam. Hij was tot 2011 directeur van het Actuarieel Genootschap en Actuarieel Instituut.

Op 8 juni organiseert Financial Assets het seminar “Disruptive Innovation Verzekeringsindustrie”, met Pascal Spelier, Karin Bergstein, Jan Huug Lobregt en Amba Zeggen. Onze relaties ontvangen een persoonlijke uitnodiging.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 4-4-2017
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.info is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956