Vacatures in het Actuariaat

ESG: kansen, risico’s en scenario’s

Bron: Reinier Hessels op AG-AI.nl - 31 mei 2021

Bedrijven in beleggingsportefeuilles van verzekeraars en pensioenfondsen hebben enerzijds invloed op ESG[1]-factoren - wat kansen biedt - en zijn anderzijds blootgesteld aan ESG-risico’s. Denk bijvoorbeeld aan de kans op omzetpotentieel uit nieuwe technologieën en businessmodellen zoals wind- en zonne-energie en elektrische auto’s, of het risico op verdere belasting op CO2-uitstoot. Verzekeraars en pensioenfondsen staan hierdoor steeds meer onder druk om ESG-risico’s op een gedegen manier mee te wegen in hun risico- en kapitaalmanagement. Dit geldt in het bijzonder voor de korte termijn transitierisico’s als gevolg van het beperken van lange termijn fysieke klimaatrisico’s. Deze druk wordt al lang niet meer alleen veroorzaakt door instanties zoals de Europese Commissie en toezichthouders als EIOPA en DNB. Ook voortschrijdende transparantie zorgt voor toenemende druk[2].

Hoewel er ook kritische geluiden zijn over de bijdrage van duurzaam beleggen op de klimaattransitie[3], worden ESG-risico’s breed onderkend. Voor met name de kleinere pensioenfondsen en verzekeraars is het een uitdaging om deze ESG-risico’s te managen. De Sustainable Development Goals (SGD)[4] van de Verenigde Naties kunnen hierbij als uitgangspunt dienen door voor diverse thema’s te bekijken waar het pensioenfonds of de verzekeraar nu staat en wat haar ambitie is. Communicatie en reputatie zijn daarbij essentieel. Dit kan bijvoorbeeld door een lange termijn-ESG-visie te ontwikkelen samen met een middellange-termijn-ambitie, als startpunt voor korte(re) termijn beleid. Integratie van ESG in het beleggingsproces kan bereikt worden door:

  • de ESG-visie op te nemen in de ‘investment beliefs’ (beleggingsovertuigingen die een pensioenfonds of verzekeraar gebruikt als kompas in haar beleggingskeuzes);
  • ESG-factoren op te nemen in de portefeuille constructie; en
  • ESG op te nemen in de monitoring en evaluatie.

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.info is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956