Vacatures in het Actuariaat

Meer samenwerking in de tweede lijn versterkt risicomanagement binnen verzekeraars

Bron: KPMG - 22 oktober 2019

Een goed functionerend risicomanagementsysteem is voor verzekeraars onontbeerlijk. Hoe de actuariële- en risicomanagementfunctie elkaar kunnen versterken.

Risicomanagement als kern van het verzekeringsbedrijf
Het (over)nemen van risico's vormt voor verzekeraars de kern van de activiteiten. Het overnemen van risico's die polishouders niet kunnen of willen dragen is de kern van het business model en daarnaast zoeken verzekeraars bewust financiële risico's op, omdat hier naar verwachting positief rendement tegenover staat. Op deze manier wordt aan risico's verdiend, mits deze voldoende worden beheerst. Een goed functionerend risicomanagementsysteem is daarom onontbeerlijk.

De Solvency II-regelgeving onderkent het belang van doeltreffend risicomanagement en stelt verschillende eisen aan het risicomanagementsysteem, waaronder de invulling van een viertal sleutelfuncties. De sleutelfuncties worden veelal ingericht conform het 'three lines of defense'-model, waarin de risicomanagementfunctie (ook wel 'RMF') samen met de actuariële functie (ook wel 'AF') en de compliancefunctie de tweede lijn vormt. Samen houden zij de eerste lijn scherp bij de inrichting en uitvoering van risicobeheersingsactiviteiten. De interne-auditfunctie vormt de derde lijn en toetst onder andere of de eerste en tweede lijn hun taken op de juiste wijze hebben vervuld. De tweedelijnsfuncties hebben daarmee een gezamenlijk doel en kunnen elkaar in potentie versterken. In de praktijk zien we dat de actuariële functie en de risicomanagementfunctie elkaar niet altijd weten te vinden. Dit is jammer, want hierdoor blijven kansen om door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde de kwaliteit van de risicobeheersing te verbeteren onbenut.

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.info is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956