Vacatures in het Actuariaat

Toezicht Vooruitblik

Bron: DNB - 04 februari 2020

Op 22 januari publiceerde DNB de Toezicht Vooruitblik 2020. Divisiedirecteur Pieter-Reinier Maat vertelt wat de bankensector in 2020 van DNB kan verwachten.

Maat: De belangrijkste onderwerpen van ons toezicht in 2020 zullen geen verrassing zijn: businessmodel en winstgevendheid, operationele risico’s, digitalisering, de bestrijding van financieel-economische criminaliteit en duurzaamheid.

Naast deze thema’s, kijken we ook naar ons toezicht zelf. We zetten in 2020 volop in op meer datagedreven toezicht met behulp van digitale technieken. We gaan daarbij intensiever samenwerken met de sector om meer kennis op te bouwen over de impact en de kansen van technologische vernieuwingen. Dat gebeurt onder andere in het Innovatieforum, het iForum, waarin banken, verzekeraars, pensioenfondsen en betaalinstellingen samenwerken.

Hoe krijgt het businessmodel een plek in het toezicht?

De evaluatie van het businessmodel nemen we vanzelfsprekend mee in onze reguliere processen. Daarnaast gaan we komend jaar in het bijzonder kijken naar de impact van een langdurige lage rente op de winstgevendheid bij banken en voeren we een strategische review uit met de focus op de Return on Equity.

Waar kijkt DNB naar bij het thema digitalisering?

Verdergaande digitalisering leidt tot een toenemende kwetsbaarheid van de financiële sector voor cyberaanvallen. Het is daarom belangrijk dat financiële instellingen voortdurend in hun cyberveerkracht blijven investeren. Daarom geven we ook komend jaar weer aandacht aan de risico’s die gepaard gaan met technologische innovatie. Zo kijken we naar uitbesteding, cloud computing, cyberweerbaarheid, de toepassing van artificial intelligence (AI) en algoritmes in bancaire processen en het verhogen van tekortschietende datakwaliteit.

Wat zijn de belangrijkste toezichtonderwerpen bij de bestrijding van financieel-economische criminaliteit?

Integer handelen is cruciaal voor het vertrouwen in de financiële sector. De bestrijding van financieel economische criminaliteit vraagt van de bankensector een forse inspanning om hun poortwachtersrol adequaat te vervullen. In 2020 kijken we daarom naar de herstel- en verbetertrajecten en de gezamenlijke verbeterinitiatieven van banken, zoals de verkenning van gezamenlijke transactiemonitoring en klantonderzoek.

En klimaatrisico’s?

De identificatie en beheersing van klimaatrisico’s is inmiddels in grote mate verankerd in ons toezicht. In 2020 gaan we onder andere beoordelen in hoeverre banken in hun interne risicobeoordeling rekening houden met klimaatrisico’s. Ook zijn we vorige maand de consultatie gestart over onze Good Practice 'Integration of climate-related risk considerations into banks’ risk management’. Ik nodig de sector graag uit hierop te reageren. Dat kan tot en met 14 februari.

Zijn er ook internationale onderwerpen?

Sterker centraal toezicht in Europa is wenselijk om effectiever toe te zien op grensoverschrijdende spelers. Dit vermindert risico’s van beleidsconcurrentie en toezichtarbitrage en vergroot het level playing field voor banken. Door het uitvoeren van cross-border onderzoeken en deelname aan internationale werkgroepen dragen we bij aan de Europese harmonisatie van het toezicht op banken.

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.info is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956